Aktivnosti

Vas Bohinjska Bela se nahaja med dvema turistično najbolj popularnima krajema: BLEDOM in BOHINJEM.

Bled z okolico in naravnimi lepotami je eno najlepših alpskih letovišč, značilno po blagem, zdravilnem podnebju in termalni jezerski vodi. Sonce, mir in svež zrak vzbujajo izredno prijetne občutke obiskovalcev v vseh letnih časih in zagotavljajo idealne razmere za prijeten oddih ali dejavne počitnice.
Bled ima blago, zdravo, subalpsko klimo z najdaljšo kopalno sezono od vseh alpskih letovišč. Z grebeni Julijskih Alp in Karavank je zaščiten pred mrzlimi severnimi vetrovi tako, da v sezonskih mesecih ni megle.

 

Bohinj pa je ena najlepših dolin v osrčju Julijskih Alp v Triglavskem narodnem parku. Visoke gore, zeleni gozdovi, lepe planine in senožeti s svojimi naravnimi lepotami, kulturno-zgodovinskimi spomeniki, prijazne vasi in naselja nudijo gostom v Bohinju prijetno počutje.

Bohinj je idealno izhodišče za krajše izlete in sprehode po urejenih poteh v dolini in za planinske in alpinistične ture. Idealne možnosti za oddih nudi Bohinj v vseh letnih časih. Dolina se pozimi spremeni v zimsko športni center, poleti pa najlepši biser doline, Bohinjsko jezero, vabi kopalce, skupaj s Savo pa tudi kajakaše in ribiče.

Čez leto je Bohinj naravnost idealna izhodiščna točka za izlete v čudovito naravo. V Julijskih Alpah je na voljo ogromno dobro označenih gorske tur, veliko poti je primernih tudi za nordijsko hojo. Manj zahtevni boste uživali v krajših ali daljših sprehodih po neokrnjeni naravi. Za bolj športno usmerjene je na voljo preko 200 opremljenih plezalnih smeri, za začetnike tudi plezalne šole in vrtci, vso potrebno opremo pa si je mogoče tudi izposoditi.

Kolesarji boste zagotovo našli svoji kondiciji primerno traso, na pot pa lahko krenete sami ali pa v organizirani skupini. Primerna gorska kolesa si lahko tudi izposodite.

Podobne užitke v pristnem naravnem okolju se da doživeti tudi med jahanjem pod dolini, na voljo je tako šolanje jahanja za začetnike kot tudi krajši in daljši izleti v okolico.

Na Savi Bohinjki boste uživali navdušenci nad muharjenjem, športni ribolov pa je mogoč tudi na obeh jezerih.

Nadvse pestra je ponudba raznih izletov, tako po Bohinju kot po bližnji okolici, organiziranih ali pa v lastni režiji, peš ali s kolesom, na konjskem hrbtu ali s turistično ladjo po jezeru, posebej zanimiva pa je vožnja z muzejskim vlakom.

Na Blejskem in Bohinjskem jezeru so na voljo različni vodni športi, od plavanja in najema preprostega čolnička pa do jadranja in deskanja. Na Savi Bohinjki boste prišli na račun ljubitelji adrenalinski športov, kot so spusti s kajakom, kanujem, rečnim bobom ali pa raftom.

Vsa okolica je super poligon tudi za ostale adrenalinske športe kot sta recimo jadralno padalstvo ali pa jamarstvo, za vse pa so na voljo izkušeni vodiči, tako da se v tem lahko poskusijo tudi začetniki. Blizu so tudi Lesce s svojim aeroklubom, kjer se lahko poskusite v skoku s padalom ali pa se dogovorite za panoramski polet.

Pozimi je smuka mogoča na treh bližnjih smučiščih – na le 5 kilometrov oddaljeni Straži pri Bledu, ali pa na Voglu, Kobli in Soriški planini, kjer boste dovolj različnih terenov našli tako izkušeni alpski smučarji in deskarji kot začetniki in tudi vaši najmlajši. Novinci na belih strminah lahko poiščejo pomoč v številnih smučarskih šolah.

Ljubitelji teka na smučeh boste veseli okoli 35 kilometrov prog, speljanih po dolini, na Soriški planini in Pokljuki.

Bolj avanturistični in urejenih prog naveličani smučarji boste uživali v čudovitih terenih za turno smučanje, verjetno najlepših pri nas.

Seveda je na vseh smučiščih mogoče tudi sankati, posebej nepozabna izkušnja je organizirano nočno sankanje.

Drsanje je mogoče na treh umetnih drsališčih, kjer si lahko vso opremo tudi izposodite, ob dovolj mrzli zimi pa tudi na obeh jezerih, tako na blejskemu kot na bohinjskemu.

Posebna izkušnja so zimski pohodi v naravo – na voljo je veliko različnih tur, primernih za različno zahtevne, nekatere so posebej namenjene pohodom s krpljami.

Bolj ekstremni se lahko poskusite v plezanju po zaledenelih slapovih, seveda ob pomoči in pod nadzorom izkušenih inštruktorjev, če pa ste se naveličali že čisto vsega, lahko poskusite nekatere bolj eksotičnih “discipline”, kot so raftanje po snegu, zimsko gorsko kolesarjenje ali pa smuka ob vleki konja.

Seveda pa na Bohinjski Beli ne bodo uživali izključno športniki, mogoče si je omisliti tudi povsem uživaške počitnice. Na Bledu se nahajajo številni wellness centri, v 15 minut oddaljeni Bohinjski Bistrici pa tudi vodni park s svojimi bazeni, kjer bodo še posebej uživali vaši najmlajši. V okolici se nahajajo številne domače gostilne in restavracije, ki ponujajo odlične domače jedi, kakor tudi mednarodne specialitete. Da obiskovalcem ni dolgčas, skrbijo številne prireditve, od tekmovalnih in športnih do kulturnih in povsem razvedrilnih.

Lega Bohinjske Bele omogoča tudi številne izlete v okolico – ogled Blejskega gradu, renesančnega dvorca na Brdu, starega mestnega jedra v Radovljici, Škofje Loke in njenega gradu, bazilike na Brezjah, kovaškega muzeja v Kropi, sotesko Vintgar, jamo pod Babjim zobom…

Vsekakor vam lahko vse naštete aktivnosti tudi pomagamo organizirati, lahko vam pripravimo program, ki vam bo po vaših željah zapolnil celoten oddih v naši dolini.